İsmet Zengin1

1Bursa Şehir Hastanesi

Anahtar Kelimeler: Trigliserid-Glukoz indeksi, insülin direnci, frontal QRS-T aksı, ventriküler aritmi, akut koroner sendrom

Giriş ve Amaç: İnsulin direncinin değerlendirilmesinde kullanılan trigliserid-glukoz indeksinin (TGI) kardiyovasküler sonlanımlarla ilişkisi gösterilmiştir.Frontal QRS-T açısı ise ventriküllerdeki repolarizasyon heterojinetesini gösterir ve aritmi gelişimini öngördürebilir. Bu çalışmada,akut koroner sendromda (AKS), trigliserid-glukoz indeksi ile kardiyovasküler sonlanım olarak ventriküler aritmi gelişimini öngördürme açısından kullanılabilecek olan frontal QRS-T açısı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı.

Yöntem: Çalışmaya AKS tanılı (anterior miyokart infarktüsü, inferior miyokart infarktüsü, ST elevasyonu bulunmayan miyokart infarktüsü tanıları ile) 58 hasta alındı. 29 hasta da kontrol grubu olarak belirlendi. TGI, hastaların kan örnek sonuçlarında ln [açlık trigliseridi (mg/dl) x açlık glukozu (mg/dl)/2] formülü ile hesaplandı. Frontal QRS-T açısı ise, planar frontal QRS-T açısı olarak, elektrokardiyografiden hesaplanan QRS kompleksi aksından, T dalgası aksının çıkarılması ile elde edilen değerin mutlak değeri şeklinde saptandı.

Bulgular: AKS grubundaki hastaların yaş ortalaması 62,19±12,23 olup, %75,86’sı (n=44) erkekti. TGI, AKS grubunda 4,95±0,40, kontrol grubunda 4,86±0,46’ydı. Frontal QRS-T açısı, AKS grubunda 54,76±44,29 saptanırken, kontrol grubunda 32,07±33,38 bulundu. Frontal QRS-T açısı ve TGI değerlerinde, AKS’nin alt grupları ve kontrol grubu için ayrı yapılan değerlendirmelerde anlamlı farklılık izlenmedi (p>0,05). Yapılan korelasyon analizinde, AKS grubunda frontal QRS-T açısı ile TGI değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde düşük düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki varken (r:0,24;p<0,05), kontrol grubunda da bu değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (r:0,58;p<0,05).



Sonuç: Çalışmada, hem AKS grubunda, hem de kontrol grubunda trigliserid-glukoz indeksi ile frontal QRS-T açısı arasında arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde bir ilişki saptandı. Buradan hareketle, TGI ile saptanan insulin direnci varlığında, aritminin öngörülmesinde, frontal QRS-T açısı, kullanışlı bir parametre olabilir. Elbette, daha büyük popülasyonlarda, aritmi açısından farklı parametrelerin de değerlendirildiği kapsamlı çalışmalar daha aydınlatıcı sonuçlar sunacaktır.

Figure and Tables