İbrahim Dönmez1

1Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Anahtar Kelimeler: Kronik Total Oklüzyon, Rotoblatör, Basamaklı koroner girişim, Perkutan Koroner Girişim

Giriş ve Amaç: Giriş Amaç: Başarılı Kronik Total Oklüzyon(KTO) perkütan koroner girişim(PKG) hastaların angina şikayetlerini iyileştirir, efor kapasitesini düzeltir ve koroner bypass ameliyatı(CABG) ihtiyacını azaltır. KTO işlemlerinde önemli bir problem stent implantasyonu öncesinde görülen fibrokalsifik plakların iyi hazırlanamaması ve bu esnadaki koroner az dolum nedeniyle, stent implantasyonu sonrası görülen tam ekspanse olamayan veya undersize kalan stentlerdir. Bizim olgumuz uygun hastalarda bu gibi durumlarda yeni bir yaklaşım sunmaktadır.

Yöntem: Olgu: 53 yaşında erkek hasta tipik göğüs ağrısı şikayetiyle(CCS-III) kardiyoloji polikliniğe başvurdu. Hastanın bilinen hipertansiyon, hiperlipidemi hastalıkları ve 20 paket/yıl sigara öyküsü mevcuttu. Elektrokardiyografisi normal olan hastanın Ekokardiyografi incelemesinde: ejeksiyon fraksiyonu: %40, apeks ve inferior duvar hipokinezisi mevcuttu. Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi incelemesinde anterior ve septal bölgede orta-ileri iskemi gösterilmişti. Hastaya başka merkezde Koroner Anjiografi(KAG) yapılmış; LAD-KTO distal dolumu mevcut ve beraberinde yaygın koroner arter hastalığı olan hastada konsey sonrası CABG kararı alınmıştı. Merkezimizde yapılan ikinci konsey sonrasında hastaya CABG önerildi fakat kabul etmeyen hastada LAD-KTO lezyona müdahale kararı alındı.Sol femoral arterden 7Fr-sheet yerleştirilerek, EBU 4,0F guiding kateter ile sol ana koronere angaje olundu ve LAD KTO lezyon görüntülendi (figure 1a). Mikrokateter desteğinde antegrad tel eskalezyonu ile Fielder XT(ASAHI), Gaia second(ASAHI) ve son olarak Conquest pro(ASAHI) guide wire ile lezyon geçilerek true lümene geçildi (figure 1b). Sonrasında sırasıyla 1,25x9 mm Sapphire II Pro, 1,5x15 mm Invader, 2,0x15 mm Invader, 2,5x10 mm Shunmai NC ve son olarak proksimal lezyon bölümünde 3,0x12 mm Solarice NC koroner balon ile PTCA yapıldı. 3,0x12 mm NC balon yüksek atmosfor basınçta uygulandı fakat yinede indente kaldığı görüldü (figure 1c) ve kontrol görüntülemede (figure 1d) antegrad TIMI-III akımın elde edildiği ancak lezyonun iyi pre-dilate edilemediği ve beraberinde uzun koroner diseksiyon hattı izlendi. Hastada rotoblatör sonrası stentleme planlandı fakat uzun diseksiyon flebi ve halihazırda merkezimizde rotoblotör bulunmaması nedeniyle üç ay sonra rotoblatör eşliğinde stentleme kararı alınarak işleme bu seansda son verildi. Hastaya üç ay süreyle ikili anti-platelet ve antianjinal tedavi uygulandı. Takip süresince hastanın anginal şikayetlerinde azalma görüldü ve herhangi bir acil servis başvurusu izlenmedi. Üç ay sonra hastada yapılan kontrol koroner anjiografide LAD antegrad akımın TIMI-3 olduğu ve diseksiyon flebinin iyileştiği izlendi (Figure 2a). LAD lezyon bölgesinde 2.0 mm burr ile Rotoblatör uygulandı (Figure 2b). Ardından 3,5x12 mm Fluydo NC koroner balonun indentasyon olmaksızın tam olarak açıldığı görüldü (Figure 2c). Sonrasında koroner stentleme işlemine geçilerek distal bölüme 2,75x32 mm Evermine (Figure 2d) ve proksimal bölüme 3,5x31 mm Firehawk DES minimal overlap olacak şekilde (Figure 2e) implante edildi. Distal bölümde 3,0x12 mm Fluydo NC ve proksimal bölümde 3,75x15 mm Quantum Apex NC balon ile stent optimizasyonu yapıldı (Figure 2f) ve optimal stent açıklığı elde edildi (figure 2g). Hastada komplikasyonsuz işleme son verildi.


Bulgular: ..

Sonuç: Sonuç: KTO-PCI’da çoğu zaman lezyonun fibrokalsifik özelliği ve distal damar yatağının antegrad akım olmaması nedeniyle negatif remodellenmeden dolayı stentler undersize veya underekspanse kalmaktadır. Özellikle koroner anjiografi labaratuvarında hazırda Rotablatör cihazı bulunmayan bizim gibi merkezlerde öncelikle TIMI-3 antegrad akım sağlanacak şekilde lezyon hazırlığı yapılıp stentlemenin ikinci seansa bırakılması daha iyi sonuçlar alınabilir. Yine KTO lezyonların azalmış kompliyansı düşünüldüğünde yapılan PTCA ile oluşacak uzun diseke damar segmentleri Rotablatör kullanımı için kontraendike alanlardan biridir.

Figure and Tables