Muhammed Furkan Deniz1, Hidayet Ozan Arabacı1, Serkan Kahraman2, Hasan Ali Barman1, Mustafa Yıldız1

1İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü
2Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Anahtar Kelimeler: Perkütan koroner girişim, Bifurkasyon lezyonları, Balon kopması

Giriş ve Amaç: Son yıllarda koroner arterlere girişim işlemlerinde kullanılan malzeme kalitesi arttıkça kompleks koroner lezyonlara, perkütan koroner girişimler (PKG) de artmaktadır. Kompleks girişimlerle beraber stent sıyrılması, kılavuz tellerin sıkışması veya balon şaft kopması gibi materyal manipülasyonu ile ilgili komplikasyonların sayısı da artmaktadır. PKG sırasında balon kopması nadir görülen bir komplikasyondur fakat hastanın hayatını tehdit edici bir duruma dönüşme tehlikesi olduğundan dolayı hızlı tedavi edilmelidir. Burada bir hastanın bifurkasyon lezyonunu stentleme sırasında balon kopması ve balonun distal parçasının stent altında kalacak şekilde tamamen tuzaklanması ile ilgili bir vaka örneği sunulmuştur.

Yöntem: 45 yaşında erkek hasta 2 gündür olan efor anginası şikayeti ile acil servisimize başvurdu. EKG’de belirgin patolojik bulgu saptanmadı. Cx’e PKG öyküsü olan hastanın laboratuvar parametrelerinde Troponin yüksekliği saptanması üzerine hastaya NSTEMI tanısı konuldu ve koroner anjiografi (KAG) yapılması planlandı. Hasta kateter laboratuvarına alındı ve KAG sonucunda Cx stenti açık, RCA’sı normal ve LAD-D2 hizasında kritik darlık saptandı. LAD’de D2 hizasında ve D2 ostiumunda kritik darlıklar olduğundan lezyonlara çift stent stratejisi ile müdahele edilmesi kararlaştırıldı. Çift stent tekniklerinden Nano-Crush tekniği uygulanması planlandı. Her iki dal tellendikten sonra yan dala 2,75x16 stent ve anadala 2,75x15 mm balon yerleştirildi. Ana dalda daha önceden park edilmiş olan balon ile yan dal stenti crush edildi. Daha sonra ana dal lezyonunun stentlenmesi için stent ilerletilmeye çalışıldı fakat stent ilerletilemedi. Daha büyük balon ile Crush işleminin yeniden tekrarlanması planlandı. Büyük çaplı balonlar da ilerletilemeyince guideliner alındı fakat guideliner ile de balon ilerletilemedi. Sonrasında ufak çapta balonlar alınarak sırasıyla 1,5 cm, 2 cm ve 3 cm balonlar alındı ve yan dal stentinin ağzı yeniden crush edilmeye çalışıldı ve 3x15 mm balon ile Crush tekrarlandı. 3x15 mm boyutundaki balon geri çekilmeye çalışılırken balonun distal parçasının koptuğu ve yan dal stent strutlarına takıldığı görüldü. Balonun kopan distal parçası kateter içine alınmaya çalışıldı fakat başarılı olunamadı. Bu esnada hastada göğüs ağrısı gelişti ve hemodinami bozulmaya başladı. Hızlıca LAD yeninden rewire edildi ve lezyon distaline 3x16 mm sirolimus salınımlı stent, lezyon proximaline overlap olacak şekilde ve balonun kopan parçasını tuzaklayacak şekilde 4,5x20 mm çıplak metal stent implante edildi. Ardından 4,5x10 mm balon ile proximal optimizasyon tekniği (POT) yapıldı. Yan dal rewire edilip kissing balon yapıldı ve işlem final POT ile başarılı şekilde sonlandırıldı. Hastanın 1. yıl kontrol KAG’ında stentlerin açık olduğu ve stent içi herhangi bir anlamlı darlığın olmadığı gözlendi.





Bulgular: -

Sonuç: Balonun distal parçasının kopması, kompleks koroner işlemler sırasında meydana gelebilecek istisnai bir komplikasyondur. Operatörler bu tür durumlarda sakin kalmalı ve komplikasyonlara hızlıca müdahale etmelidirler. Literatürde benzer durumlarla karşılaşıldığında farklı tekniklerin uygulandığı bildirilmiştir. Balonun kopan distal parçasının stent altında tuzaklanması da bu ve benzer komplikasyonlarda uygulanabilecek bir tekniktir.

Figure and Tables