Mustafa Kaplangöray1

1Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tıp Fakültesi

Anahtar Kelimeler: CRP-albümin oranı, ST-segment elevasyonlu akut miyokard infaktüsü, primer perkütan koroner girşim, ST-segment rezolusyonu

Giriş ve Amaç: ST-sement elevasyonlu akut miyokard infarktüsünde (STEMI) temel mekanizma aterosklerotik plak rüptürü ve sonrasında gelişen trombotik sürecin neden olduğu koroner arter oklüzyonudur.STEMI tedavisindeki amaç total iskemi sürenin en aza indirilerek kalıcı reperfüzyonun sağlanmasıdır. Optimal epikardiyal revaskülarizasyon her zaman için mikrovasküler düzeydeki yeterli perfüzyonun garantisi değildir.Elektrocardiyografide ST elevasyonunun rezolusyonunu (STR) mikrovasküler reperfüzyonu değerlendirmede güvenilir bir tetkik olarak sık kullanılmaktadır.C-rekatif protein-albümin oranı (CAR) protrombotik durumla yakından ilişkli olup bir proenflamasyon belirteci olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız STEMI sonrası başarlı pPCI yapılan hastalarda CAR ile STR ilişkisini araştırmaktır.

Yöntem: Çalışmaya STEMI nedeniyle pPCI yapılan ve işlem sonrası TIMI-3 akım sağlanan 111 hasta alındı. Elektrokardiyografik değerlendirme kabul sırasında ve pPCI sonrası 60.dk ya göre yapıldı. STR’ye göre çalışma populasyonu komplet STR (≥ % 70, n=64) ve inkomplet STR (< % 70,n=45) olarak iki gruba ayrıldı. CAR oranı CRP düzeyinin serum albümin düzeyine bölünmesi ile elde edildi.

Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 59.4±1.07, erkek oranı ise % 55.9 bulundu. Komplet STR grubu ile karşılaştırıldığınında inkomplet STR grubundaki hastaların killip sınıfı, peak troponın I, peak CK-MB, glukoz, LDL-C, CRP, CAR düzeyi yüksek bulunur iken LVEF ve albümin düzeyi daha düşük bulundu (p<0.05)(Tablo 1). Spearman korelasyon analizine göre CAR ile STR (r= 0,570, p <0.001) arasında anlamlı orta düzeyde ilişkinin varlığı ortaya konuldu (Tablo 2).Logistik regresyon analizine göre CAR’ın STR oranı için bağımsız ve önemli bir prediktör faktör olduğu gösterildi [OR:1.120 (1.087-1.201), p<0.001] (Tablo 3). ROC analizine göre ise CAR ≥ 0.130 düzeyinin % 78 sensitivite ve % 71 spesifite ile inkomplet STR’nu tahmin ettirebileceği gösterildi (Şekil 1).




Sonuç: Bu çalışmada CAR’nın STR için bağımsız ve önemli bir prediktör faktör olduğu gösterildi.

Figure and Tables