İzole Koroner Arter Bypass Cerrahisinde Aort Klemp Süresi ile Trombosit-lenfosit Oranı Arasındaki İlişki
Department of Cardiovascular Surgery, Bandırma Onyedi Eylül University, Balıkesir, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Aortik klemp süresi; kardiyopulmoner baypas; koroner arter baypas grefti; trombosit/ lenfosit oranı.
Özet
Amaç: Bu çalışmada kardiyopulmoner baypas (KPB) ile izole koroner arter baypas greftleme (KABG) yapılan hastalarda aortik klemp süresi (AKS) ile trombosit/lenfosit oranı (PLR) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Haziran 2021 ile Eylül 2023 tarihleri arasında tek bir merkezde elektif izole KABG uygulanan 96 hasta dahil edildi. Hastalar medyan AKS'ye göre iki gruba ayrıldı: Grup I (AKS <66.2 dakika, n=54) ve Grup II (AKS > 66.2 dakika, n=42). Demografik veriler, ameliyat öncesi ve 24 saat sonrası trombosit ve lenfosit sayıları ve ameliyat ayrıntıları kaydedildi. PLR trombosit/lenfosit formülü kullanılarak hesaplandı. İstatistiksel analizler IBM SPSS 25.0 kullanılarak yapıldı.
Bulgular: Grup I ve Grup II'nin ortalama yaşları sırasıyla 63.6±8.8 ve 66±8.9 idi (p>0.05). Ameliyat öncesi ve sonrası PLR değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Ameliyat sonrası PLR ile KPB ve AKS süresi arasında korelasyon yoktu (p>0.05). Ancak, KPB ve AKS süreleri arasında güçlü bir pozitif korelasyon vardı (p<0.001).
Sonuç: Çalışmada postoperatif PLR ile perioperatif AKS ve KPB süreleri arasında anlamlı bir korelasyon olmadığı görüldü. Ameliyat sonrası PLR her iki grupta da anlamlı olarak artarken, bu artış AKS veya KPB süresi ile ilişkili değildi. PLR, KABG'de enflamasyon ve olumsuz sonuçları belirlemede faydalı bir biyobelirteç olabilir, ancak bu bulguları doğrulamak için daha büyük ölçekli, randomize, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.