Burak Öztürkeri1, Anıl Avcı2, Emrah Bayam2, Selahattin Akyol2, Ramazan Kargın2

1Department of Cardiology, University of Health Sciences, İstanbul Ümraniye Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
2Department of Cardiology, University of Health Sciences, Kartal Koşuyolu High Specialization Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: C-reaktif protein; obezite paradoksu; ST yükselmeli miyokard enfarktüsü.

Özet

Amaç: İnflamasyon, koroner arter hastalığının (KAH) patogenezinde ve prognozunda çok önemli bir rol oynar. Özellikle; C-reaktif protein (CRP), KAH'lı hastalarda kötü prognozla ilişkilidir. Bu çalışmada, ST yükselmeli miyokard enfarktüsü (STEMI) nedeniyle primer koroner girişim (PKG) geçiren hastalarda CRP düzeyleri ile Vücut Kitle İndeksi (VKİ) arasındaki ilişki araştırılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Ocak 2015-Şubat 2016 tarihleri arasında akut STEMI nedeniyle primer koroner girişim uygulanan 132 hasta retrospektif çalışmaya dahil edildi. Hastalar iki gruba ayrıldı: (Grup 1: VKİ <25 kg/m2, n=27 ve VKİ >35 kg/m2, n=9, toplam: 36 hasta; Grup 2: 25 2, n=58 ve 30 2, n=38, toplam: 96 hasta). Sınıf 2, 3 obez hastalar ve normal kilolu hastalar Grup 1'i oluştururken, pre-obez ve sınıf 1 obez hastalar Grup 2'yi oluşturdu. Hastalar bu şekilde gruplandırılmaktadır çünkü obezite paradoksu çalışmalarında ilk grubun prognozu daha kötüdür.

Bulgular: Demografik özellikler, risk faktörleri ve LVEF açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. İnflamasyon belirteçlerinden sadece CRP, Grup 1'de anlamlı olarak yüksekti (p=0,004).

Sonuç: CRP, VKİ: 25-35 kg/m2 olan STEMI hastalarında anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Buna karşın, VKİ: <25 kg/m2 ve >35 kg/m2 olan STEMI hastalarında anlamlı olarak daha yüksekti. Hafif kilolu ve sınıf 1 obez STEMI tanılı hastaların daha iyi prognozunun nedenlerinden biri, aterosklerotik plak oluşumu üzerinde birçok etkisi olan CRP'nin düşük değerleri olabilir.