Babürhan Özbek1, Ayhan Güneş1, Kenan Öztürker1, Ömer Faruk Şavluk2, Deniz Çevirme3, Murat Uğur4

1Department of Cardiovascular Surgery, Kosuyolu Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
2Department of Anesthesiology and Reanimation, Kosuyolu Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
3Department of Cardiovascular Surgery, İstinye University Medical Park Gaziosmanpasa Hospital, İstanbul, Türkiye
4Department of Cardiovascular Surgery, Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Koroner arter baypas ameliyatı; koroner arter hastalığı; heparin ilişkili trombositopeni; Kaposi sarkomu.

Özet

Koroner arter hastalığı (KAH) günümüzde giderek artan sıklıkla görülmektedir. Koroner arter bypass greftleme operasyonları (CABG), bu hastalıkların tedavisinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Koroner arter hastalarında, sistemik ek hastalıklar da sıklıkla bulunmaktadır. Bu husus, özellikle CABG sonrasında hasta yönetimi açısından büyük dikkat gerektirmektedir. Bu ek hastalıklar arasında tedavi yönetimini etkileyen önemli gruplardan birisi de onkolojik hastalıklardır. Bilinen sistemik ek hastalıklar yanında, heparin ilişkili trombositopeni (HİT) gibi sonradan ortaya çıkabilen farklı klinik durumlar da cerrahi yatış sürecinde görülebilmektedir. Nadir karşılaşılan ve mortal seyredebilen HİT tablosunun kalp damar cerrahisinde her daim akılda bulundurulması, erken tanı ve tedavi yönetiminde hayati rol oynamaktadır. Bu olguda, Kaposi sarkomu tanısıyla takip edilen 69 yaşındaki kadın hastada, CABG sonrası gelişen HİT tablosundaki tanı ve tedavi yaklaşımımızı sunmayı amaçladık.