Sertaç Yakal, Şensu Dinçer, Sergen Devran, Aysun Ertuna, Bülent Bayraktar

Department of Sports Medicine, İstanbul University, İstanbul Faculty of Medicine, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: SpO2 ; fiziksel aktivite; solunum fonksiyon testi; cerrahi maske.

Özet

Amaç: Çalışmamızda farklı fiziksel aktivite seviyelerinde cerrahi maske kullanımının sağlık çalışanlarının solunum fonksiyonları üzerine olan etkisini göstermeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Analitik kesitsel tipteki bu çalışmamıza sağlıklı ve aktif spor hekimleri ve spor fizyoterapistleri dahil edildi. Katılımcılar cerrahi maske olmadan istirahat düzeyinde (bazal) ve cerrahi maske ile sabit hızlardaki (3 km/saat ile 6.5 km/saat) eğimsiz koşu bandı aktiviteleri sonrasında solunum fonksiyon testi (SFT) ve kan oksijen satürasyonu (SpO2 ) ölçümlerine tabi tutuldu.

Bulgular: Katılımcıların 6.5 km/saat hızdaki fiziksel aktivite sonrası SpO2 ölçüm değerleri bazal seviyede ölçülen SpO2 değerlerinden anlamlı olarak düşüktü (p=0,045). 6.5 km/sa hızdaki fiziksel aktivite sonrasında gerçekleştirilen SFT sırasındaki FEV1 /FVC ve FEV1 /FVC% parametrelerine ait değerler, aynı parametrelerden bazal düzeyde elde edilenlere göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla, p=0,005; p=0,012). Zorlu ekspirasyonun son çeyreğindeki akım hızı değeri (FEF75) ve yüzdesi (FEF%75) 6.5 km/saat hızla yürüdükten sonra bazalde alınan ölçümlere göre anlamlı olarak yüksek tespit edildi (sırasıyla, p=0,005 ve p=0,004). Ek olarak katılımcıların iki farklı hızdaki (3 km/saat ile 6.5 km/saat) fiziksel aktiviteleri sonrasında saptanan ERV değerleri arasındaki fark anlamlıydı (p=0,045).

Sonuç: Sağlık çalışanlarının düşük-orta şiddette gerçekleşen mesleki aktiviteleri sırasında cerrahi maske kullanmalarının, maske içinde oluşan mikro ortam ve artmış solunum yolu direnci nedeniyle solunum fonksiyonlarında anlamlı değişikliklere neden olabileceğini düşünüyoruz.