Alparslan Şahin1, Ersan Oflar1, Selçuk Opan2, İlker Murat Çağlar1

1Department of Cardiology, University of Health Sciences, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
2Department of Cardiology,Sanliurfa Training and Research Hospital, Şanlıurfa, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Nabız dalga ilerleme zamanı; nabız dalga hızı; romatoid artrit.

Özet

Amaç: Romatoid artrit (RA) erişkinde en sık görülen, primer olarak sinovyal dokuları hedef alan, etyolojisi net olarak bilinmeyen, kronik, sistemik, romatizmal, otoimmün bir hastalıktır. Romatoid artritli olgularda kardiyovasküler mortalite temelde inflamasyon ve ateroskleroz nedenli olarak artmıştır. Arteryel distansibilite, kompliyans ve elastisite olarak bilinen büyük arter mekanikleri nabız dalga ilerleme zamanı ve nabız dalga hızı ile değerlendirilebilmektedir. Çalışmamızda yeni tanı, inaktif hastalığı bulunan romatoid artritli hastalarda büyük arter mekaniklerini değerlendirdik. Büyük arter mekaniklerinin değerlendirlmesinde kullanılan nabız dalga ilerleme zamanı ve nabız dalga hızı ölçümleri kullanılabilmektedir.

Gereç ve Yöntem: Bu klinik calışmaya yeni tanı konumuş ve inaktif dönemde hastalığı olan 25 romatoid artrit hastası (ortalama yaş: 39.4±9.8 yıl, 21–63 yaş, 19 kadın, 6 erkek) ile 29 sağlıklı kontrol olgusu (ortalama yaş: 36.9±9.9 yıl, 18–59 yaş, 13 kadın, 16 erkek) dahil edildi. Aortik nabız dalga ilerleme zamanı ve nabız dalga hızı, on-line nabız dalga kaydına izin veren ve otomatik ölçüm yapan Complior Colson (Fransa) cihazı ile belirlendi.

Bulgular: Sağlıklı olgularda romatoid artritli hastalara göre boy, bel çevresi ve bel/kalça oranı değerleri anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.006, p=0.030, p=0.004). Romatoid artritli hastalarda, sağlıklı olgulara göre nabız dalga hızı anlamlı olarak daha yüksek (p=0.041), nabız dalga ilerleme zamanı ise anlamlı olarak daha düşüktü (p=0.000).

Sonuç: Sonuç olarak yeni tanı almış inaktif hastalığı bulunan romatoid artritli hastalarda sağlıklı olgularla karşılaştırldığında nabız dalga ilerleme zamanı daha kısa, nabız dalga hızı daha yüksek bulundu.