Tuba Unkun1, Serdar Fidan1, Sevim Türkday Derebey2, Büşra Güvendi Şengör1, Mehmet Aytürk1, Münevver Sarı1, Süleyman Çağan Efe1, Gökhan Alıcı1, Birol Özkan1, Ali Karagöz1

1Department of Cardiology, Kartal Kosuyolu High Specialty Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
2Department of Cardiology, Samsun Training and Research Hospital, Samsun, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Miyokard iskemisi; miyokard perfüzyon sintigrafisi; naples prognostik skoru; tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi.

Özet

Amaç: Naples Prognostik Skor (NPS), inflamasyon ve beslenme durumunu değerlendiren yeni tanımlanmış bir skordur. NPS skorunun çeşitli kardiyovasküler hastalıklarla ilişkisi araştırılmaya başlanmıştır. Miyokard perfüzyon taramasında iskemi olması ile Naples skoru arasındaki ilişki henüz araştırılmamıştır. Bu çalışmada, Naples prognostik skorunun miyokard perfüzyon taramasında iskemi tahminine yardımcı olup olamayacağını değerlendirdik.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışma toplam 110 hastayı içermektedir. Tüm hastalara, nükleer tıp bölümünde farmakolojik stresör olarak dipyridamol veya adenosin kullanılarak miyokard perfüzyon sintigrafisi (MPS) yapılmıştır. Hastalar, gated SPECT MPI'daki iskemi varlığına göre iki gruba ayrıldı. MPS yapılmasından önceki son bir ay içindeki laboratuvar değerleri her iki grup için dijital kayıtlardan elde edildi. Her bir grup için Naples Prognostik Skoru (NPS) hesaplandı. Grupların laboratuvar değerleri ve Naples Prognostik Skorları karşılaştırıldı.

Bulgular: Çalışmamızda tüm hastalara gated SPECT MPI testi yapılmıştı. Hastaların ortalama yaşı 59.8±11.1 yıl olup, 62 hastanın (%56) erkek olduğu görüldü. Hastalar, gated SPECT MPI'daki iskemi varlığına göre iki gruba ayrıldı. Grupların demografik özelliklerinde anlamlı fark yoktu. Laboratuvar verilerine dayanarak iskemi grubunda ; beyaz kan hücresi sayısı (hücreler/μl), nötrofil sayısı (hücreler/µL), hemoglobin (g/dL), CRP (mg/L) ve Naples prognostik skoru (8.6±2.2, 7.7±1.9, p=0.040; 5.0±2.1, 4.1±1.3, p=0.014; 12.6±1.7, 13.4±1.8, p=0.025; 8.2±2.0, 7.9±2.0, p=0.004; 2.6±1.0, 1.5) anlamlı derecede yüksekti. Diğer laboratuvar sonuçları gruplar arasında farklılık göstermedi.

Sonuç: Bulgularımız, NPS ile miyokard perfüzyon sintigrafisinde iskemi olması arasında bir ilişki olduğunu gösterdi. NPS, stabil koroner arter hastalığı olan hastalarda miyokard iskemisini teşhis etmek için bağımsız bir değişkendir.